Omgeving

Vakantiehuis Balanchinho ligt vlakbij het dorpje Poço Redondo waar u naast een eenvoudig restaurant/kroeg een gemeenschapshuis vindt waar de dorpsbewoners samenkomen en u kunt internetten en biljarten. Op ongeveer 6 kilometer van Balanchinho ligt een kleine supermarkt. Grotere supermarkten, winkels, restaurants, cafeetjes en alle andere voorzieningen die u zich kunt wensen vindt u in Tomar (12 km).

Balanchinho ligt op 4 km van het uitgestrekte stuwmeer in de Rio Zêzere. Daar vindt u tientallen strandjes om te zonnebaden en te zwemmen. Ook kunt u hier kanoën met de kano die bij het vakantiehuis ligt. Het meer is een ideale plek om te zwemmen met kinderen.

Het rivierengebied rondom het vakantiehuis Portugal is een prachtig bosrijk wandelgebied waar u door ongerepte natuur wandelt. Ook paardrijden op een manege in de buurt behoort tot de mogelijkheden

Niet alleen voor natuur- maar ook voor cultuurliefhebbers ligt het vakantiehuis erg gunstig. Op 15 minuten rijden vindt u Tomar, een historische stad met een indrukwekkend Tempeliersklooster, het Convento de Christo. Dit is gebouwd tussen de 12de – en 17de eeuw waardoor gave voorbeelden van verschillende bouwstijlen in het gebouw te zien zijn. Daarnaast zijn de zalen, trappenhuizen en de grote hoeveelheid fresco’s van een verstillende schoonheid.

Lissabon en Coïmbra liggen op zo’n 1,5 uur rijden van Balanchinho maar het is ook mogelijk om vanuit Tomar de trein te nemen. De oceaan ligt op zo’n dik uur rijden over de gloednieuwe A9 naar Nazaré.

Regio informatie

De Ribatejo, de uitgestrekte vlakte langs de oevers van de Taag in midden Portugal, staat vooral bekend om zijn stierengevechten en paarden. Van de lente tot de herfst worden er levendige festivals gehouden.

Op 40 km. van Tomar ligt Fatima. Het bedevaartsoord waar 2x per jaar, op 13 mei en 13 oktober, pelgrims vanuit de hele wereld naar toestromen.

Vlak voor Nazaré, de kustplaats, ligt Alcobaça. Het schitterende klooster, waarmee met de bouw begonnen werd in de 12de eeuw, is zowel geteisterd door de aardbeving van 1755, als door plunderingen van Napoleon en later ook van het volk.
Misschien dat daardoor de kale, hoge basiliek, met zijn schitterend betegelde, strakke kloosterkeuken zo’n verpletterende indruk maakt.
In de twee zijbeuken staan de prachtig bewerkte graftombes van D. Pedro 1 en Inês de Castro. Zij zijn de Portugese variant van Romeo en Julia. Hun tombes staan met de voeten naar elkaar toe, zodat zij op de ‘dag des Oordeels’, wanneer zij weer zouden verrijzen, elkáár als eerste zullen zien.

Een ander schitterend klooster in de buurt staat in Batalha, ook richting Nazaré. Wederom een uitzonderlijk staaltje van Portugese religieuze bouwkunst dat gedurende een aantal eeuwen, tussen de 14de en de 17de eeuw, is gebouwd.

Daarnaast is de omgeving rond Balanchinho een uitgesproken wijngebied en worden er de heerlijkste kazen gemaakt. Veel restaurants serveren uitstekende vis- en vleesgerechten. Gerechten van de streek zijn o.a. Leitão (speenvarken), Migas (stampot met olijfolie, brood en kool), Cabrito assada (gebakken geit) en carneiro assada (gebakken lam). Heel voorzichtig zetten al meer restaurants ook vegetarische gerechten op de kaart.

Een reisgids die we aanbevelen is, naast de geijkte Lonely planets en andere, het boek “Portugal”, van J. Rentes de Carvalho.

Een gedegen en toegankelijke tekst over de geschiedenis van Portugal van de Oudheid t/m de Anjerrevolutie vond ik op de site van de familie Weigergangs: http://www.aljustrel.nl/geschiedenis.php